FLEECE - en liten oppklaring

Ulempen med polyester fleece

I mange år har fleecegenseren av polyester vært et populært plagg, og de fleste har en slik liggende hjemme eller på hytta. «Fleecegenseren» er blitt et eget begrep, og denne syntetiske genseren er billig, praktisk, varm, lett og myk. Men for å utvinne polyester brukes en kjemisk blanding av to petroleumsfibrer som smeltes til en tykk sirup, før dette stivner og spinnes til tråd. Dette er ikke spesielt miljøvennlig, og prosessen slipper ut masse stoffer som forurenser naturen.

Fleece av resirkulert polyester

Enkelte ganger resirkuleres flasker og annen plast, og lages om til tråd som igjen blir til klær og fleecemateriale. Dette er bedre enn konvensjonell polyester, og produsenter sier at for hver meter med materiale av resirkulert polyester holdes 8 plastflasker bort fra fyllingen. Det er bra! Men siden materialet er laget fra plast drysser det likevel mikroplast ved bruk og spesielt ved vask i vaskemaskinen. Denne plasten ender i naturen og bidrar til et konstant opphop av plast i havet. Enkelte kilder estimerer et årlig utslipp på ca. 600 tonn mikroplast i havet via vasking av syntetiske tekstiler bare i Norge. Og noen klesplagg, fleece av polyester inkludert, kan avgi så mye som 1900 ulike plastfibre når de vaskes.

Polyesterfleece, kort fortalt:

  • Miljøversting
  • Syntetisk oljebasert fiber
  • Mikroplast som ender i naturen og havet
  • Ved antenning vil materiale smelte på kroppen og skape store brannskader
  • Mister sin isolerende effekt når det er vått
  • Lukter fort ved bruk
  • Statisk

Miljøvennlig fleece

Ikke fortvil, du kan fremdeles bruke fleece! Fleece betyr som sagt "plagg med lodden stoffoverflate" og kan dermed også fremstilles av miljøvennlige materialer, f.eks ull eller økologisk bomull - som begge er langt bedre alternativer for naturen! Vi i Tufte lager vår egen ullfleece av 100 % superfin merinoull, helt fri for plast og syntetiske fibre. Disse ullbaserte plaggene innehar egenskapene mange liker ved polyesterfleece, pluss mange flere - men ingen av de negative! Les mer her om fordelene ved ull her! ? Håper dette gjorde deg litt klokere og gir deg inspirasjon til å bruke plagg som er gode for både deg og naturen. Vi i Tufte kan i hvert fall love deg at vi aldri kommer til å lage fleece av polyester, så du kan være trygg på at en fleecejakke fra oss alltid er miljøvennlig og snill mot kloden og fremtiden.
Older Post
Newer Post

Leave a comment

Close (esc)

BE FIRST IN LINE FOR PRODUCT LAUNCHES AND SPECIAL OFFERS 🌱

Sign up to our newsletter!

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Search

HEADER MENU

Shopping Cart

Your cart is currently empty.
Shop now